OKULUN TARİHÇESİ:

1958 yılında dönemin Belediye Başkanı  ve Ortaokul Yaptırma ve Onarım Derneği Başkanı  Abdullah BAYDAR'ın  büyük gayret ve çabasıyla Milli Eğitim Bakanlığı'ndan sağlanan 400.000 Türk Lirası yardımıyla Ortaokul olarak okulumuzun temeli atılmıştır. Daha sonra vatandaşlardan sağlanan maddi yardım ve zamanın Tugay Komutanı Sacit GÜRLÜ' nün büyük destek ve yardımlarıyla inşaatın yapımı sürdürülmüştür. 27 Mayıs 1960 İnkılâbında 2 yıl ara verilen inşaat tekrar Tugayımız tarafından derslik kısımları tamamlatılmış ve Ortaokul olarak Doğubayazıt ilçesinde eğitim-öğretim faaliyetlerine başlamıştır. Okulumuz derslikleri muntazam tamamlatılmış; ancak bünyesinde bulunan Konferans Salonu niteliğindeki binanın inşaatı kendi haline terk edilmiştir.

Derslik binası 1969–1970 Öğretim yılında Lise ve bünyesinde Ortaokul olarak ilçemize hizmet vermiştir. 1973 yılında İlçemizin şimdiki Doğubayazıt Lisesi binasının tamamlanması üzerine Doğubayazıt Lisesi ve bünyesindeki Ortaokul kendi binasına taşınınca okulumuz İlkokul olarak eğitim ve öğretime başlamıştır. O yıl Cumhuriyetin 50. Yılı olması nedeniyle okulumuz "Cumhuriyet İlkokulu" adını alarak hizmetini sürdürmüştür.

1960 yılında yapımı durdurulan okulumuz bünyesindeki konferans Salonu inşaatı konusunda 1982 yılında Milliyet Gazetesi'nin 2.sayfasında yer alması üzerine bina bakanlıkça ele alınmış ve dönemin Ağrı Valisi Kutlu AKTAŞ'ın büyük gayret ve desteğiyle gündeme getirilmiştir. Yapımına 25 yıl ara verilen Konferans Salonu 1983 yılında yapılmaya başlanmıştır. 1984 yılında bu inşaatın paralelinde okulumuza kalorifer teşkilatı kazandırılmıştır.19 Mayıs 1985 yılında 27 yıl önce yapımı bırakılan salon Vali Kutlu AKTAŞ tarafından ilçemize hizmet vermek üzere açılmıştır. 2000 yılında da salonumuz İlçemiz Kaymakamı Sayın Abdullah ÖZBEK tarafından 250 koltuklu, ses donanımı ve sinema filmi izleme konumuna getirilmiştir.

Okulumuz 2009–2010 eğitim öğretim yılı sonunda hayırsever iş adamı Baran ÇOKTİN tarafından yıktırılıp yeniden inşa edildiğinden, geçici olarak Atatürk İlköğretim Okulu'nda Eğitim Öğretime devam edilmiştir. İnşaatı tamamlanan okulumuz 30 /11/2010 tarihi itibari ile yeni binasına kavuşmuştur. Okulumuzun adı da valilik oluru ile hayırsever iş adamı Baran Çoktin'in merhum dedesinin adını da alarak Hasan Çoktin Cumhuriyet Ortaokulu okulu olarak değiştirilmiştir. 2012/2013 Eğitim-öğretim yılında 4+4+4 eğitim sistemi ile okulumuz ortaokul olmuş ve kademeli geçiş süreci tamamlanana kadar 2,3,4. Sınıf öğrencilerinin eğitimi de sürdürülmektedir.

Merkez Hasan Çoktin Cumhuriyet Ortaokulu bünyesinde 2 anasınıfı, , 20 derslik, 1 Bilişim Teknolojileri Sınıfı; 1 Kütüphane, 1 Müdür Odası, 1 Müdür Yardımcısı Odası,1 Öğretmenler odası, 1 Rehberlik Odası, 1 arşiv, 1 çok amaçlı salon ve eğitim-öğretim faaliyetlerini sürdürmektedir.

Yayın: 05.05.2023 - Güncelleme: 05.05.2023 10:56 - Görüntülenme: 329